οι πατάτες

2011-12-09 01:17

ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

Οι πατάτες αν και νομίζουμε πως είναι παχυντικές αν μαγειρευτούν με τον σωστό τρόπο   μπορούν να «νικήσουν» την  πίεση .

 

Ποιος είναι αυτός o τρόπος;

Υπάρχουν τρεις επιλογές:  στον φούρνο μικροκυμάτων(Το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων θεωρείται ιδανικό, διότι διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους.), βραστές ή ψητές - δίχως βούτυρο, λάδι ή οποιαδήποτε σος, σύμφωνα με τον  καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Σκράντον στην Πενσυλβανία. Επιστράτευσαν 18 άντρες και γυναίκες, που έτρωγαν καθημερινά το μεσημέρι και το βράδυ έξι έως οκτώ πατάτες μεγέθους μπάλας του γκολφ. Έπειτα από ένα μήνα, η συστολική και η διαστολική τους πίεση (ο μεγάλος και ο μικρός αριθμός στη μέτρηση, αντιστοίχως) είχαν μειωθεί κατά 3,5% και 4,3%.

Επιπλέον, κανένας δεν είχε πάρει βάρος.
Οι περισσότεροι εθελοντές ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και έπαιρναν φάρμακα για υπέρταση. Οι πατάτες προκαλούν κορεσμό της πείνας και με τη βοήθειά τους είναι πιθανό οι εθελοντές να περιόρισαν άλλα, ανθυγιεινά τρόφιμα.
Οι πατάτες που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν πορφυρές και τόσο μικρές ώστε κάθε μία περιείχε μόλις 12 θερμίδες, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν πως ανάλογα οφέλη παρέχουν και οι κοινές πατάτες.

Όσον αφορά τον τρόπο μαγειρέματος, οι ερευνητές λένε πως το ιδεώδες είναι να μαγειρεύονται και να καταναλώνονται με τη φλούδα, η οποία περιέχει πολύτιμες χημικές ουσίες.

 

τάσος παπαγεωργίου