κουζινοπειράματα

   ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 

ΜΠΙΣΚΟΤΑ

270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
220 γρ. βούτυρο η Βιτάμ
100 γρ. ζάχαρη λευκή
150 γρ. ζάχαρη μαύρη
¼ κουταλιού Γλυκού αλάτι
2 κουταλιές γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (2 βανίλιες)
1 κρόκος αυγού
1 αυγό 200 γρ σταγόνες σοκολάτας ( ή smarties
)

λιώνουμε το ½ του βουτύρου και ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ
ψήνουμε σε αέρα στους 160ο μέχρι να δούμε ότι ρόδισαν και είναι μαλακά

 TIP
:  ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΛΕΤΕ ΚΟΛΛΗΤΑ ΤΟ ΕΝΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ!

 



ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΖΥΜΗ
1 κούπα γάλα χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
1 κουτάλι του γλυκού ζάχαρη
1 >>           >>     >>    αλάτι
1 κουτάλι της σούπας ξίδι
1 αυγό
αλεύρι σκληρό(ένα πακέτο περίπου)


 ανοίγουμε τη ζύμη σε 6 φύλλα την κόβουμε σε τέταρτα και μετά σε όγδοα , γεμίζουμε με τυρί της αρεσκείας μας και τυλίγουμε από την φαρδιά στη στενή πλευρά , ψήνουμε σε αέρα στους 180ο έως ότου να ροδίσουν !!

 

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!

 

μαρία  κουδούνη

     

         GINGERBREAD


Τι χρειαζόμαστε:

  • 6 φλυντζ. τσ.  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλυντζ. τσ. βούτυρο
  • 1 φλυντζ. τσ. μαύρη ζάχαρη
  • 4 κουτ. γλ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 4 κουτ. γλ. κανέλα
  • 1 1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 1 φλυντζ. τσ. μελάσσα


 

Πως το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι, αβγά και μελάσσα και χτυπάμε μέχρι να γίνει ομειογεννές το μείγμα.
  2. Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι, σόδα, και το μπέικιν.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  4. Ανοίγουμε φύλλο πάχους 1 εκ. περίπου, κόβουμε σε διάφορα σχέδια και ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 10' μέχρι να γίνουν τραγανά χωρίς να σκουρύνουν πολύ.


 

Λίγα μυστικά

Μπορείτε να τα στολίσετε με γλάσσο και επίσης να δημιουργήσετε τρύπες χρησιμοποιώντας φασόλια, για να τα κρεμάσετε στο Δέντρο .

 

         CHICKEN WINGS

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 φλιτζάνια αποβουτυρωμένο γάλα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι (για να βάλουμε μέσα στη σακούλα)
  • κομμάτάκια κοτόπουλου (μπουτάκια-κοπανάκια, φτερούγιες κλπ)
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1κ.γ. πιπέρι
  • 2κ.γ. αλάτι
  • 1κ.γ. πάπρικα
  • ηλιέλαιο για τηγάνισμα


 

Πως το κάνουμε:

  1. Εικοσιτέσσερις ώρες πριν: Bάζουμε σε μια σακούλα τροφίμων τα κομμάτια κοτόπουλου με το γάλα το μισό κγ αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας να ενωθούν. Κλείνουμε τη σακούλα δένοντας τη ώστε να μην υπάρχει αέρας.Τη φυλάσουμε στο ψυγείο για εικοσιτέσσερις ώρες (μπορούμε και λιγότερες αλλά όχι λιγότερο από δύο ώρες).
  2. Σε μπωλ βάζουμε το αλέυρι, το μπέικιν, το αλάτι, το πιπέρι και τη πάπρικα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  3. Βγάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου από τη σακούλα και ένα-ένα τα αλευρώνουμε στο μπωλ μας καλά από όλες τις πλευρές.
  4. Αφήνουμε το κότοπουλο να σταθεί για δεκαπέντε λεπτά.
  5. Ωστόσο βάζουμε το λάδι στο τηγάνι (να είναι μπόλικο να καλύβει το κοτόπουλο,αν εχετε φριτεζα ακόμα καλύτερα).
  6. Μόλις το λάδι ετοιμαστεί ρίχνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (για να μη καεί απ έξω και μείνει άψητο μέσα) για περίπου μία ώρα.

            

 

 

   ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΔΕΝΤΡΑΚΙΑ


·  Κουπ- πατ δεντράκι

·  400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ή γάλακτος

·  Τρούφες χρωματιστές χριστουγεννιάτικες

·  Γλάσο βουτύρου

·  Μικρά μαρσμελοους, κομμένα στη μέση

 


 

  1. Φτιάχνουμε μπισκότα με την κρύα ζύμη τα γλασάρουμε με γλάσο βουτύρου και προσθέτουμε τα μάρσμελοους κομμένα στη μέση.
  2. Τα τοποθετούμε στη σχάρα που κρυώνουν τα μπισκότα και τα καλύπτουμε με λιωμένη σοκολάτα.
  3. Πασπαλίζουμε αμέσως με τις τρούφες και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

 

   ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κούπα λάδι η μισή με καλαμποκέλαιο (εγώ αυτό έκανα)
  • 2 κούπες σιμιγδάλι
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα και κάτι αλεύρι
  • λίγο κονιάκ
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ σ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ γ σόδα που θα την διαλύσετε μέσα στον χυμό
  • 1κ γ γεμάτο κανέλα
  • 1/2 κ γ γαρύφαλλο

ΣΙΡΟΠΙ

  • 1 κούπα μέλι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • λίγες σταγόνες λεμονιού


Πως το κάνουμε:

  1. Χτυπώ λάδι με ζάχαρη, προσθέτω το κονιάκ, το ξύσμα, τον χυμό με τη σόδα, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και τέλος το σιμιγδάλι και το αλεύρι.
  2. Τα πλάθω και τα ψήνω στους 180 βαθμούς 20 με 25 λεπτά.
  3. Αφήνω να κρυώσουν.
  4. Βάζω τα υλικά του σιροπιού και μετρώ 3 λεπτά από την ώρα που αρχίζει το βράσιμο. Κλείνω την φωτιά.
  5. Ρίχνω λίγα λίγα τα μελομακάρονα και αφήνω 1,5 λεπτό περίπου από κάθε πλευρά μέσα στο σιρόπι ,δηλ τα βάζω αφήνω, τα γυρίζω και μετά τα βγάζω...
  6. Βγάζω σε πιατέλα και ρίχνω καρύδι τριμμένο με μια ιδέα κανέλα μέσα.

     

      TIPS

Προσέξτε να μην ψήσετε παραπάνω γιατί δεν θα ρουφάνε σιρόπι! Δεν θα αφήσετε το σιρόπι να κρυώσει, εγώ κατά περιόδους (όσο διαρκεί το μέλωμα) ανάβω λίγο το μάτι στο χαμηλό γιατί πέφτει η θερμοκρασία βάζοντας τα μελομακάρονα μέσα. Αν θέλετε μπορείτε να τα αφήσετε λίγο παραπάνω στο σιρόπι προσέξτε όμως μην σας ανοίξουν.

 

 

 

    ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

   
Τι χρειαζόμαστε:

  • 1,5 κιλο αλευρι 
  • 2 αυγα
  • 1,5 ποτηράκι του κρασιού καθαρό οινόπνευμα (αν δεν έχουμε οινόπνευμα, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κονιάκ)
  • 2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. αμύγδαλα κομμένα με την φλούδα
  • 1 βαζάκι βούτυρο γάλακτος
  • 2 πιατελάκια του καφέ άχνη
  • 800 γρ. μαργαρίνη
  • 2 πακέτα ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Πως το κάνουμε:

  1. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα με το βούτυρο γάλακτος.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ την μαργαρίνη πολύ καλά 10-15 λεπτά ώσπου να ασπρίσει πολύ.
  3. Ανακατέυουμε το μπέικιν με το αλέυρι.
  4. Ρίχνουμε ολα τα υλικά μέσα στο αλέυρι.
  5. Ζυμώνουμε με τα χέρια, πλάθουμε κουραμπιέδες και τους ψήνουμε στούς 200 βαθμούς σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα μέχρι να ροδίσουν.
  6. Σε ενα ταψί έχουμε μια στρώση ζάχαρη άχνη και από πάνω βάζουμε τους κουραμπιέδες και απο πάνω πασπαλιζουμε και άλλη άχν