επικαιρότητα

οικονομική κρίση

2011-12-22 22:36
  Το έλλειμμα και το χρέος των ελληνικών δημοσιονομικών αυξάνεται και προβλέπεται να φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και αναμένεται να συνεχίσει αυτήν την πορεία, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλούν τα άδεια ταμεία του κράτους. Μια...

Σοκ από την κατάντια της δημοτικής βιβλιοθήκης

2011-12-19 20:34
    Σοκ έπαθαν οι επιθεωρητές της υγειονομικής υπηρεσίας και της ΣΤ' Εφορείας με την κατάντια του χώρου Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπου βρέθηκαν σχεδόν κατεστραμμένα από... την παρουσία περιστεριών σπάνια βιβλία. Τα συνεργεία έκαναν αυτοψία στο χώρο που προσβάλει το σύνολο της πόλης σε...
               Αναβολικά
Οι ερευνητές που ανακάλυψαν τα αναβολικά στην αρχή τα προόριζαν για καθαρά θεραπευτικούς σκοπούς όπως π.χ. στην θεραπεία τραυμάτων των μυών. Δύστυχος όμως σήμερα η χρήση αναβολικών δεν χρησιμοποιείτε καθαρά μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς.
Η κατάχρηση ουσιών για βελτίωση της αθλητικής απόδοσης είναι ένα θέμα παγκοσμίου εμβέλειας που μαστίζει τον αθλητισμό εδώ και δεκαετίες. Ένας αθλητής θα μπορούσε να κάνει τα πάντα για να αποκτήσει ένα αγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο στην συνέχεια θα του χαρίσει μια λαμπρή καριέρα στον αθλητισμό. Παρα τα αυστηρά μετρά που λαμβάνουν οι αρμόδιοι και παρά τις απειλητικές τους προειδοποιήσεις, η χρήση αναβολικών και  ναρκωτικών για ενίσχυση της απόδοσης εξακολουθεί να υπάρχει. Φαίνεται πως μπροστά στη νίκη η απειλή του θανάτου, οι ψυχολογικές επιπτώσεις ακόμα και ο τερματισμός μιας αθλητικής καριέρας μοιάζουν μικρά…
Η δόξα , τα πλούτη και η παγκόσμια αναγνώριση που μπορεί να προσφέρει ένα μεγάλο αγωνιστικό επίτευγμα αποτελεί ένα τεράστιο κίνητρο για χρήση ουσιών, για αυτό άλλωστε και πολλοί αθλητές «γοητεύοντα» στην χρήση τέτοιων ουσιών. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντοτε τόσο απλά. Η μακρόχρονη χρήση αναβολικών επιφέρει μακρόχρονες φυσικές , νοητικές αλλά και ψυχοσυναισθηματικές βλάβες ( πχ καρδιαγγειακές παθήσεις κτλ). Αξίζει να σημειωθεί πως μη τακτική χρήση αναβολικών οδηγεί στην αυξημένη αυτοπεποίθηση, μεγάλη όρεξη, και αντοχή στο σωματικό και ψυχικό πόνο. Τέτοιου είδους χαρακτηρίστηκα μπορεί να προκάλεσαν διαταραχές στην προσωπικότητα ενός ατόμου αλλά και να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές .
Είναι απαραίτητο ένας αθλητής να διατηρεί ένα αγνό αθλητικό πνεύμα, όπου κάθε επιτυχία του θα επαληθεύει κάθε του προσπάθεια και όχι την χρήση άλλων ανεπιθύμητων μέσον που οδηγούν στην επιτυχία. Η διψά για δόξα, αναγνώριση και νίκη, όταν αφήνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχο της ηθικής μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Πρέπει λοιπόν ο κάθε αθλητής να στηρίζεται σε μια ηθική αρκετά φιλοσοφημένη η όποια θα τον κρατά μακριά από κάθε είδους πράξη η όποια δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να τραυματίζει το αθλητικό πνεύμα και το «Ευ αγωνίζεσθε».
 

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Με τον όρο πλούτος εννοείται η αφθονία των αγαθών, κυρίως των υλικών, σε σημείο ανώτερο από το μέσο όρο των αγαθών των άλλων ανθρώπων και πολύ πιο πέρα από τα όρια της επάρκειας.Στη συνέχεια η λέξη πέρασε από το υλικό και στο πνευματικό ή και ηθικό επίπεδο εννοώντας την πληθώρα πνευματικών ή ψυχικών χαρισμάτων ενός ανθρώπου.Σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, στον πλούτο μπορεί να συνεπάγεται ανάπτυξη της υγείας, της παιδείας, της οικονομίας, της κοινωνικής πρόνοιας, του πολιτισμού και η διάλυση των ανισοτήτων. Παρόλο που η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται λόγω της κρίσης, ο παγκόσμιος πλούτος συνεχίζει να αυξάνεται. Δυστυχώς αυτή η αύξηση δεν αφορά όλους αλλά ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 82% του παγκόσμιου πλούτου. Κι όμως τα αγαθά του παγκόσμιου πλούτου θα μπορούσαν να βοηθήσουν πάρα πολλούς ανθρώπους που στερούνται τα στοιχειώδη αν δεν συσσωρεύονταν σε λίγα μόνο χέρια. Όμως θα πρέπει να δούμε τα υλικά αγαθά σαν δώρα. Αν μπορούσαμε να αποδεσμευτούμε από τη δυναστεία του πλούτου και την ασίγαστη επιθυμία για απόκτηση όλο και περισσότερων αγαθών, δε θα ζούσαμε κάτω από την τυραννία της απληστίας. Το ατελείωτο κυνήγι για όλο και περισσότερο πλούτο προκαλεί πνευματική νέκρωση. Ο πλούτος θα πρέπει να διατίθεται για τη φροντίδα όσων στερούνται. Δηλαδή όλοι θα πρέπει να μοιράζονται το δώρο των αγαθών και το δώρο να γίνει δωρεά. Μόνο έτσι η συσσώρευση πλούτου δε θα μεγιστοποιούσε τις ανισότητες. Η μεταστροφή σε ένα πνευματοκεντρικό σύστημα αντί για το υλικοκεντρικό θα αύξανε τον πλούτο των ανθρώπων λόγω της υποτίμησης της αξίας των υλικών αγαθών και θα ενίσχυε την αναδιανομή τους. Οι παγκόσμιοι πόροι θα επαρκούσαν για να επιβιώσει όλη η ανθρωπότητα και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός θα μεταφερόταν στο επίπεδο της παραγωγής πολιτισμού. Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι ένα μέρος ανθρώπων όταν ακούν τη λέξη πλούτος το μυαλό του πηγαίνει στα ορυκτά αγαθά όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Άλλοι σκέφτονται τα χρήματα και την εξουσία. Αλλά μόνο λίγοι είναι αυτοί που όταν ακούνε τη λέξη πλούτος τα μυαλό τους πάει στην αγάπη και τη φιλία.

Αναστασία Κασαπίδη  (Από τήν εργασία των θρησκευτικών)

ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Οι οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν να μειώσουμε τα έξοδα και κάποιες καθημερινές μας συνήθειες. Δε χρειάζεται, όμως, να αγχωνόμαστε και να είμαστε υπερβολικές, το μόνο που χρειάζεται είναι οργάνωση και έξυπνες λύσεις.

Συμβουλή πρώτη:
Ετοιμάστε...
λίστα για το σούπερ μάρκετ. Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τους «πειρασμούς» και τα περιττά έξοδα, χωρίς να παραλείψετε να αγοράσετε κάτι. Γράψτε τη λίστα όταν θα είστε σπίτι και θα έχετε αρκετό χρόνο, έτσι ώστε να ελέγχετε τι έχετε και τι όχι. Καλό είναι, επίσης, να μην πάτε στο σούπερ μάρκετ νηστικές, γιατί κινδυνεύετε να ακούσετε την πείνα σας και όχι τη λίστα!

Συμβουλή δεύτερη:
Μην παραγγέλνετε απ’ έξω. Μελέτες έδειξαν ότι το 40% του προϋπολογισμού των νέων στη χώρα μας ξοδεύεται σε ντελίβερι. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε μ’ αυτό τον τρόπο. Όταν θα θελήσετε να φάτε κάποια λιχουδιά, επιχειρήστε να μαγειρέψετε κάτι αντίστοιχο στο σπίτι, άλλωστε στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές συνταγές για σπιτική πίτσα ή για σπιτικό burger, για παράδειγμα.

Συμβουλή τρίτη:
Παίρνετε μαζί σας κολατσιό στη δουλειά. Πριν φύγετε από το σπίτι, φτιάξτε τον καφέ σας ή το τσάι σας και ένα ελαφρύ σνακ και πάρτε τα στη δουλειά. Δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύετε χρήματα για πράγματα που μπορείτε να φέρετε από το σπίτι σας. Για να είναι πιο πρακτική η μεταφορά, προμηθευτείτε τα κατάλληλα «σύνεργα» (θερμός, ταπεράκια, τσάντα μεταφοράς). Και επειδή θέλουμε να έχουν τα πάντα μια πιο… στιλάτη νότα, υπάρχουν πολλά girlie αντίστοιχα προϊόντα στο εμπόριο.

Συμβουλή τέταρτη:
Επενδύστε σε κλασικές αγορές. Σε μια γυναίκα καλύτερα να της κόψεις το φαγητό -που λέει ο λόγος- παρά τα ψώνια. Δε χρειάζεται να σταματήσουμε εντελώς την αγαπημένη μας συνήθεια, αλλά να ψωνίζουμε έξυπνα. Αντί να αγοράσετε πέντε οικονομικά ζευγάρια γόβες, για παράδειγμα, επενδύστε σε ένα κλασικό και καλής ποιότητας κομμάτι, που σίγουρα δε θα σας απογοητεύσει. Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε ένα ωραίο φουλάρι για να δώσετε μια νότα ανανέωσης στα ρούχα που ήδη έχετε.

Συμβουλή πέμπτη:
Μετακινηθείτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Περιορίστε το αυτοκίνητο ή το ταξί μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Προμηθευτείτε μια μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα ΜΜΜ, ελέγξτε τα δρομολόγια και τη συχνότητά τους και εξοικονομήστε χρήματα από τη βενζίνη ή το ταξί. Και για ακόμα πιο κοντινές διαδρομές, λίγο περπάτημα είναι ότι καλύτερο!
e-volos.gr