κινηματογράφος

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών

2011-12-16 23:55
      Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών είναι μια πάρα πολύ συγκινητική ταινία η οποία είναι σκηνοθετημένη από τον Πήτερ Γουάιρ.Η υπόθεση είναι η εξής: Όταν ο χαρισματικός καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας Τζον Κίτινγκ διορίζεται σε μια αυστηρά παραδοσιακή Ακαδημία αρρένων,...

ίσως αύριο

2011-12-17 00:14
Η Δανέζα σκηνοθέτης Sussane Bier κέρδισε φέτος το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και τη Χρυσή Σφαίρα  στο φεστιβάλ των Καννών με την ταινία της «Ίσως Αύριο».Η ταινία διαδραματίζεται στην Σουηδία όπου παρακολουθούμε την ζωή του μεγαλύτερου γιου μιας οικογένειας σε διάλυση, ο...

FAHRENHEIT 451

Υπόθεση:
Σ'ένα εφιαλτικό μέλλον, η δουλειά ενός πυροσβέστη είναι να καίει βιβλία.

Η ταινία, που γυρίστηκε το 1967, βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ρέι Μπράνμπερι (1953). Είναι μια ταινία που αναφέρεται σε μια ολοκληρωτική κοινωνία του μέλλοντος ,όπου απαγορεύεται ο γραπτός λόγος. Στην χώρα αυτή οι κυβερνώντες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν και είναι ικανοί να σκέφτονται ,αποτελούν μια απειλή για το κράτος που αποθαρρύνει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και προσωπική έκφραση. Οι πολίτες αυτής της κοινωνίας υποφέρουν από την επιβολή λογοκρισίας και η μόνη τους επαφή με την ενημέρωση είναι μια τεράστια οθόνη τηλεόρασης, απ΄ όπου μεταδίδονται συνεχώς ελεγχόμενες ειδήσεις. Στην κοινωνία αυτή παρέχονται ελεύθερα φάρμακα ώστε οι πολίτες να βρίσκονται σε καταστολή. Περιπολίες στους δρόμους ελέγχουν την εμφάνιση των πολιτών, τους ξυρίζουν τα κεφάλια, συλλαμβάνουν τους αντισυμβατικούς σε συμπεριφορά χαρακτήρες.Οι μονάδες της Πυροσβεστικής, έχουν αναλάβει να καίνε τα βιβλία που κρύβονται παράνομα σε κρυψώνες αφού κάποιοι αντιστέκονται στο κάψιμο και στο χαμό της γνώσης.
Ο τίτλος «Φαρενάιτ 451» αναφέρεται στους βαθμούς καύσης του χαρτιού και αντιστοιχεί στους 233 βαθμούς Κελσίου. Γι’ αυτό και στην ταινία ο θεατής ποτέ δεν διαβάζει κάτι πάνω στην οθόνη, εκτός από τους τίτλους των βιβλίων που καίγονται. Τα βιβλία αυτά είναι υπαρκτά και ανήκουν στα σημαντικότερα κείμενα όλων των εποχών. ‘Ένα προσεκτικό μάτι μπορεί να καταγράψει περισσότερα από 120 κλασικά βιβλία. Πρόκειται για μια ταινία ιδεολογική, χωρίς να επιμένει στην άσκοπη πλοκή, με ορισμένες συνταρακτικές σκηνές όπως εκείνη στο τελευταίο μέρος με τους «αντάρτες», τους Βιβλιανθρώπους, που έχουν αποστηθίσει ο καθένας από ένα ολόκληρο βιβλίο που κατά τη γνώμη τους πρέπει να διασωθεί. Πρόκειται για μια ταινία παράξενη, κάπως ψυχρή παρά τον καυτό τίτλο της αλλά σοβαρή στον προβληματισμό της όσον αφορά τους κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα από την εξαφάνιση του γραπτού λόγου, την επιβολή της εικόνας και την κατευθυνόμενη ενημέρωση από την τηλεόραση.



Μια ιδιαίτερη ταινία με τίτλο το        ΄΄έργο του Γκάντι΄΄

   Ο Μαχάτμα Γκάντι ήταν ένας απλός Ινδός δικηγόρος που από τότε που μπήκε σε ένα τρένο , όπου πήγαινε στην Νότια Αφρική και ένας Άγγλος αρχιφύλακας τον πέταξε έξω από το τρένο επειδή ήταν μελαψός, άρχισε να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Μετά από λίγο καιρό τον συνέλαβαν και τον αποφυλάκισαν ύστερα από χρόνια και όταν γύρισε στην Ινδία , γύρισε λες και ήταν ηγέτης.
   Στην Ινδία συνεχίζει το μεγάλο του έργο ,να κάνει την Ινδία ανεξάρτητο κράτος χωρίς πόλεμο και χωρίς να ρίξει ούτε μια τουφεκιά. Οι Ινδοί που τον ακολούθησαν στο έργο του , την μη βία , ήταν εκατοντάδες. Ο Γκάντι  φυλακίστηκε και αποφυλακίστηκε πολλές ακόμη φορές. Στο τέλος όμως κατάφερε να νικήσει τους Άγγλους. Μετά από πολλά χρόνια τον δολοφόνησαν.   
    Στην κυριολεξία ο Γκάντι έσωσε τη χώρα του από τους Άγγλους κατακτητές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ο πιο γενναίος άνθρωπος στη γη. Ήταν γενναίος και είχε πολύ πείσμα. Επίσης είναι μυστήριο το πώς μπόρεσε να παρακινήσει τόσους εκατοντάδες Ινδούς. 
   Ο ηθοποιός που έπαιξε τον Γκάντι  είναι φοβερός και γι’ αυτό πήρε ένα Όσκαρ. Η ταινία ήταν πολύ συγκλονιστική  και πήρε εννέα Όσκαρ!

Χρύσα Κουρούκλη